Hvorfor “stabilt blodsukker”, keto og LCFH er ude..

Når vi snakker om insulinresistens, så tænker de fleste ofte at behandlingen er at “stabilisere blodsukkeret”, undgå kulhydrater, dyrke Ketose eller LCHF.

Det vi fokuserer på er dog at genoprette kroppens naturlige metaboliske fleksibilitet - altså, en fleksibel metabolisme (der også kan spise kulhydrater).

Metabolisk sundhed er faktisk afgørende for vores helbred. Det påvirker ikke kun vores vægt, men også energiniveau, humør og risikoen for livsstilssygdomme.

En central komponent i metabolisk sundhed er metabolisk fleksibilitet – evnen til effektivt at skifte mellem at forbrænde energi fra det måltid man lige har indtaget (blodsukkeret), lagret energi i form af glykogen i lever og muskler og forbrænde overskydende fedtvæv -  som energikilder.


Hvad er metabolisk fleksibilitet?

Metabolisk fleksibilitet refererer til kroppens evne til at tilpasse sig forskellige energikilder afhængigt af tilgængeligheden af næringsstoffer. Når kroppen er metabolisk fleksibel, kan den nemt skifte mellem at bruge glykogen (lagret glukose) og fedt som brændstof, hvilket er afgørende for at opretholde stabil energi og undgå træthed. I kontrast hertil har personer med metabolisk ufleksibilitet tendens til at være afhængige af glukose som deres primære energikilde, hvilket kan føre til hyppige energisvingninger og træthed (“ustabilt blodsukker”)

Med andre ord, så vil en ufleksibel metabolisme foretrække at forbrænde blodsukkeret fra det netop indtagne måltid og kan ikke skifte over til at forbrænde de lagre af glykogen vi har i lever og muskler. Let alone forbrænde det ekstra fedtvæv.


Fordele ved metabolisk fleksibilitet:

🥦Vedvarende energi til daglige aktiviteter.

🥦Stabil kropsvægt og velfungerende forbrænding 

🥦 Et stabilt humør uden store (umotiverede) svingninger. (Stabilt humør betyder altså ikke, at man ikke må blive ked af det eller vred).

🥦Smertefri krop: Mindre risiko for kroniske smerter og inflammation.

🥦Hormonel balance: Ingen PCOS, mindre tendens til østrogendominans (overvægt øger omdannelsen af testosteron til østrogen). Bedre fertilitet, Lettere overgangsalder og menopause. 

🥦Lavere risiko for hjertekarsygdomme, slagtilfælde og demens, som kan påvirke livskvaliteten negativt.

Årsager til metabolisk infleksibilitet 

Vores moderne livsstil og kost er ofte skyld i metabolisk infleksibilitet. En kost rig på forarbejdede fødevarer, mangel på søvn, stress, for lav muskelmasse og mangel på fysisk aktivitet kan forstyrre kroppens evne til at skifte mellem energikilder. Derudover er der en udbredt misforståelse om, at overvægt alene er årsagen til metabolisk dysfunktion, hvilket ofte ikke er tilfældet. Metabolisk dysfunktion ses i ligeså høj grad hos normalvægtige.


Metabolisk fleksibilitet handler i høj grad om energiproduktion. Kroppen skal kunne bruge både glykogen og lagret fedt effektivt. Glykogen er en glukoselagermolekyle, der opbevares i leveren og musklerne efter et kulhydratrigt måltid. Når kroppen har brug for energi, kan glykogen frigives og bruges. Fedt, på den anden side, kan agere energiforsyning i længere perioder, men kun hvis kroppen har adgang til sine egne fedtdepoter.


At opnå metabolisk fleksibilitet kræver en kombination af kostændringer, vaneændringer, hverdagsmotion og styrketræning. En kost, der er afbalanceret og rig på rigtig mad, motion, især højintensitets- og styrketræning, kan også forbedre kroppens evne til at skifte mellem energikilder. Tilstrækkelig søvn og stresshåndtering, er også vigtige faktorer.


På vores 1 mdrs kursusmodul Komplementær Endokrinolgi: INSULIN lærer du alt om, hvordan du skal guide dine klienter til bedre metabolisk fleksibilitet, ved at støtte:

🥦Sund fordøjelse og lever

🥦Øget muskelmasse

🥦Sunde mitokondrier – cellernes kraftværker, der omdanner glukose og/eller fedt til brugbar energi

🥦Passende niveauer af metaboliske hormoner, især insulin, men også leptin, ghrelin og GLP-1

🥦Balance i det man kunne kalder det metaboliske nervesystem: dvs. de ubevidste dele af nervesystemet, der styrer sult og metabolisme.

 

Det får du på dette kursusmodul:

  • Undervisning af Caroline Fibæk m.fl.  via online undervisningsvideoer (optaget)
  • Live online opstartsforedrag med Caroline Fibæk
  • Live online workshop med Caroline Fibæk
  • Et online akademi
  • Tilsendt studieboks med tryke kompendier og andre lækkerier
  • Online Forum – for dig og andre deltagere.
  • Kompendium: Insulin og blodsukker
  • Kompendium: Ernæringsfysiologi
  • Screening for insulinubalancer
  • Kostguide: Insulinubalancer
  • Certifikat for gennemført undervisning kan eftersendes digitalt, hvis det ønskes.  


Se mere om Komplementær Endokrinolgi: Insulin  >>


Er du nysgerrig på den komplementære endokrinologi?

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar