Serotonin, Østrogen og Hedestigninger i Peri- og Menopausen: En Biokemisk Sammenhæng

Overgangsalderen og dens forstadier (perimenopause) markerer et skift i kvinders hormonelle landskab, hvor østrogenniveauerne gradvist falder. Dette hormonelle skift kan føre til en række symptomer, herunder hedestigninger. En dybere forståelse af forholdet mellem serotonin, østrogen som en monoaminoxidase (MAO)-hæmmer, og naturlige interventioner såsom 5-HTP og flavonoider giver mulighed for at udvikle effektive behandlingsstrategier.
Østrogen som MAO-hæmmer
Monoaminoxidase (MAO) er et enzym, der metaboliserer neurotransmittere som serotonin, dopamin og noradrenalin. Østrogen har vist sig at hæmme MAO-aktivitet, især MAO-A, hvilket fører til øgede niveauer af serotonin i hjernen. Et fald i østrogenniveauerne under peri- og menopausen kan derfor medføre en stigning i MAO-aktiviteten og en reduktion af serotonin, hvilket er forbundet med hedestigninger og humørsvingninger (1, 2).
Serotonin spiller en vigtig rolle i termoreguleringen, og lave serotoninniveauer kan føre til ustabilitet i det termoregulerende center i hypothalamus. Dette menes at være en central mekanisme bag hedestigninger hos kvinder i overgangsalderen.
Naturlige Interventioner
Med faldende østrogenniveauer og dermed en nedsat hæmning af MAO, kan naturlige interventioner målrettet serotoninmetabolismen være gavnlige for at reducere hedestigninger.
1. 5-Hydroxytryptophan (5-HTP)
5-HTP er en forløber til serotonin og kan hjælpe med at øge serotoninniveauerne. Forskning har vist, at 5-HTP kan reducere hedestigninger hos kvinder i overgangsalderen ved at stabilisere serotoninniveauerne (3). 5-HTP arbejder synergistisk med østrogen eller som en alternativ strategi, når østrogenniveauerne falder, hvilket gør det til en potentielt værdifuld intervention i denne livsfase.
En hypotese baseret på kliniske observationer antyder, at administration af 5-HTP kan reducere intensiteten og hyppigheden af hedestigninger ved at forbedre serotoninmetabolismen, hvilket understøttes af prækliniske studier (3, 4).
2. Flavonoider som MAO-hæmmere
Flavonoider, der findes naturligt i fødevarer som citrusfrugter, grøn te og bær, har vist sig at hæmme MAO-aktivitet. Især flavonoidet apigenin har en stærk MAO-hæmmende virkning og kan bidrage til at øge serotoninniveauerne (5). Derudover har flavonoider antioxidante og antiinflammatoriske egenskaber, som yderligere kan støtte kvinders helbred i overgangsalderen.
Kombinationen af 5-HTP og Flavonoider
En kombineret tilgang med 5-HTP og flavonoider kan være særligt effektiv. Mens 5-HTP øger serotoninproduktionen, kan flavonoider hæmme nedbrydningen af serotonin via MAO, hvilket resulterer i mere stabile serotoninniveauer og potentielt færre hedestigninger. Denne kombination giver et naturligt alternativ eller supplement til hormonbaserede behandlinger.
Serotonin spiller en central rolle i reguleringen af temperatur og humør, og østrogenets funktion som en naturlig MAO-hæmmer understøtter dets rolle i overgangsalderen. Når østrogenniveauerne falder, kan naturlige interventioner som 5-HTP og flavonoider hjælpe med at stabilisere serotoninniveauerne og reducere symptomer som hedestigninger. Disse strategier repræsenterer et lovende felt for fremtidig forskning og behandling af menopausale symptomer.
Det er blandt andet derfor at komplementære Hormonterapeuter har et kæmpe modul dedikeret til krebs cyklus, cellulær energiproduktion og mitokondrierne, udredning og laboratorieanalyser, det detekter dysfunktion i den cellulære energiproduktion.
Uddannelsen til komplementær hormonterapeut tager 2 år, fordi der ER kompliceret at behandle hormonsystemet. Og for at kunne årsagsbehandle hormonsystemet, så er det essentielt også at kunne behandle ALLE de faktorer som påvirker produktionen af hormoner
Og netop derfor starter uddannelsen til komplementær hormonterapeut med en 8 måneder lang grunduddannelse i Functional Medicine hvor du lærer alt om både makro- og mikronæringsstoffer, krebs cyklus og mitokondriel energiproduktion, organiske syrer, laboratorieanalyser og udredning af mitokondrielle defekter og problemer med energiproduktionen, fordøjelsen og mikrobiomet + laboratorieanalyser, phytoterapi og phytonæringsstoffer, immunsystemet og immunterapi, afgiftning og biotransformation samt nutrigenetik og DNA-tests
Læs hele programmet for vores Functional Medicine grunduddannelse
Læs alt om uddannelsen til Komplementær Hormonterapeut
Det er kun muligt at starte på uddannelsen én gang om året
Referencer
1. Birge SJ. The role of estrogen in the treatment of mood disorders in women. Psychopharmacol Bull. 2000;36(4):137-151.
2. Rubinow DR, Schmidt PJ. Androgens, brain, and behavior. Am J Psychiatry. 1996;153(8):974-984.
3. Sarrel PM. The potential role of 5-hydroxytryptophan for hot flash reduction: A hypothesis. Menopause. 2006;13(3):546-550.
4. Brain Feed. Are 5-HTP supplements for menopause a viable solution? Results from a preclinical study. Online resource.
5. Youdim MB, Edmondson D, Tipton KF. The therapeutic potential of monoamine oxidase inhibitors. Nat Rev Neurosci. 2006;7(4):295-309.
Er du nysgerrig på den komplementære endokrinologi?
Så lad mig forkæle din indbakke med nyheder om kurser, uddannelsesmuligheder & tips til dit arbejde med klienter via mit nyhedsbrev.
Skriv dig op herunder med din BEDSTE email - så starter jeg med at sende dig et uddrag fra Hormonterapeut Uddannelsens undervisning og pensum:
Du får straks adgang til:
- Over 70 siders kompendium om cyklus og kønshormoner
- 1 1/2 times videoundervisning med faglig leder, Caroline Fibæk, om cyklus, kønshormoner og hormonelle ubalancer.
Skriv dig op til nyhedsbrevet & få din smagsprøve tilsendt:
0 kommentarer
Skriv en kommentar